Dover Public Library exterior

skip to main navigation
skip to main content

Dover Library Home

Dover Public Library Logo

QuickButton.gif

 

Disclaimer

The Dover Public Library website offers public access to a wide range of information, including historical materials that are products of their particular times, and may contain values, language or stereotypes that would now be deemed insensitive, inappropriate or factually inaccurate. However, these records reflect the shared attitudes and values of the community from which they were collected and thus constitute an important social record.

The materials contained in the collection do not represent the opinions of the City of Dover, or the Dover Public Library.

 

Dover Public Library exterior

Dover Public Library

Architect's plans for the library, which was completed in 1905.
Andrew Carnegie offered "If the City of Dover pledges itself by resolutions of councils to support
a free library at a cost of not less than $3000 a year, and provide a suitable site,
I would be pleased to furnish $30,000 for the erection of a free public library building."

Dover Public Library

Early photos of the library before any landscaping was installed.


Dover Public Library

Dover Public Library

Soldiers & Sailors Memorial was dedicated on October 25, 1912.
It was designed and built by Lewis J. White of Quincy Massachusetts. 

Dover Public Library

Dover Public LibraryThe landscape was designed by the prestigious Olmsted Brothers landscape architecture firm.
The library still has the plans that were drawn up.

Dover Public Library
The turret style room on the right used to be the director's office and
it was located roughly where the paperback collection is now.
It disappeared when the addition to the library was constructed in the 1980s.

Dover Public LibraryConstruction of a 5600 square foot addition in 1988 added a portico
entrance to the enlarged Children's Room. The Children's collection
had to move to the lecture hall while construction was ongoing.

Dover Public LibraryThe view from the first floor of the addition which provided more
room for magazines and plenty of comfortable seating.

Dover Public Library

 

This historical essay is provided free to all readers as an educational service. It may not be reproduced on any website, list, bulletin board, or in print without the permission of the Dover Public Library. Links to the Dover Public Library homepage or a specific article's URL are permissible.